Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 18.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold. Unngå skredterreng hvor et svakt lag av kantkorn har føyket ned. Våte skred kan fortsatt forekomme under mildværgrensa.

Skredfarevurdering

Roligere vær men store nysnømengder siste dager og et aktivt vedvarende svakt lag opprettholder skredfaren.

Det er nå et aktivt vedvarende svakt lag under siste store snøfall. Det vil være lett å løse ut store store skred på dette laget.

I solsider ventes det våte løssnøskred der sola får tak. Enkelte natulig utløste flakskred kan fortsatt forekomme.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 17. mars 2023

Snøoverflaten vil nå være preget av siste dagers kraftige nedbør og vind. Eldre våt snø vil fryse til når temperaturen synker. Snødekket over tregrensa vil i liten grad være påvirket av mildværet fredag. Det finnes nedføyket lag av kantkorn høyt i det eldre snødekket.

Før siste store snøfall var det kaldt og klart vær. Det har gitt oppbyggende omvandling i snødekket, særlig rundt skare.
Kantkorn i snødekket kan utgjøre et problem der det nå har lagt seg nysnø- og fokksnøflak over. Men det er fortsatt noe usikkerhet rundt utbredelsen av dette.

Ved Fossøytunellen i Jostedalen og på Fylkesvei 5637 i Skjolden har det gått skred på vei fredag. På sørsien av Togga ble fredag fjernutløst et middels stort flakskred på kantkorn over skare rundt skoggrensa.

Fra Kambafjell i Sogndalsdalen melder observatør fredag om stort snøfall og drønn i snødekket som forøvrig viser dårlig stabilitet.

Fjellvær

Fredag 17. mars 2023

25 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Usikker nedbøprognose.

Lørdag 18. mars 2023

Oppholdsvær. Bris fra vest. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Synkende temperaturer.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS